COVID-19: testen, attesten en certificaten

De COVID-19 pandemie zorgt voor extra druk op de eerste lijn. Je hoeft echter niet altijd de huisarts te raadplegen om aan een test te komen of om een quarantainegetuigschrift te bekomen.

We zetten de mogelijkheden op een rijtje.

Ik heb symptomen en wil een test

  • Personen ouder dan 6 jaar met maximaal 5 dagen COVID-19 gerelateerde klachten kunnen getest worden in de apotheek met een antigen test. Wanneer je langer dan 5 dagen symptomen hebt is een antigen test niet betrouwbaar en dien je je te laten testen met een PCR test. Voor een antigen test in de apotheek kan je onder meer terecht bij Apotheek Schijnpoort aan de overkant van de straat.
  • Voor een PCR test kan je terecht in een testcentrum. Je moet wel over een testcode beschikken om een afspraak maken in een testcentrum.
  • Je kan een test code aanvragen via de zelfevaluatietool, een anonieme vragenlijst die bepaalt of een test wenselijk is.
  • Als je een testcode hebt kan je een afspraak boeken voor een PCR test in een testcentrum.

Vraag een test code aan Boek een afspraak in een testcentrum

Ik had een hoog risicocontact. Wat nu?

Vraag aan de persoon met wie je het contact had, om jouw correcte contactgegevens door te geven aan de contactopsporing. De contactopsporing zal je dan snel de nodige testcodes bezorgen, samen met een quarantaine attest.

Indien dit niet is gebeurd of indien je niet snel iets hoort kan je zelf de contactopsporing bellen op het nummer 02/214 19 19.

Hoe geraak ik aan een Europees Covid-19-certificaat?

Er zijn drie wegen om aan een certificaat te komen.

  • Via de CovidSafeBE-app om je smartphone: meer info op www.covidsafe.be.
  • Via websites zoals websites zoals Mijn Burgerprofiel, mijngezondheid.be of MyHealthViewer. Om certificaten digitaal op te vragen heeft u ofwel uw identiteitskaart, pincode en kaartlezer nodig, ofwel itsme. Je krijgt een PDF van het certificaat met de gevalideerde QR-code dat je kunt opslaan en kunt afdrukken met je eigen printer.
  • Via het telefoonnummer 078/78.78.50: via een IVR (interactive voice responder) kun je je rijksregisternummer intikken en zo een certificaat met de gevalideerde QR-code aanvragen. Dat certificaat wordt voor jou afgedrukt en verzonden naar je officieel adres. Hou rekening met vier dagen verwerkingstijd.

Meer info: COVID-certificaat

Afspraak maken

Een afspraak maken bij de huisarts doe je bij voorkeur via de online agenda.

Maak een afspraak

Je kan ook telefonisch een afspraak maken op het nummer 0468 23 63 73.

Vrije raadpleging

Er is vrije raadpleging bij de huisarts op volgende uren. 

Dag Vrije raadpleging
Dinsdag 9:00-11:00
Donderdag 9:00-11:00

Hou er aub rekening mee dat de vrije raadpleging erg druk kan zijn. Om dit te vermijden maak je best een afspraak.