Overslaan en naar de inhoud gaan
Home Praktijk Schijnpoort
  • Afspraak maken
  • Raadplegingen
  • FAQ
  • Team
  • Over
  • Nieuws

Hou het virus tegen, verspreid solidariteit

za, 14/03/2020 - 12:04 dr. elly

Op het moment dat ik dit schrijf, als huisarts, zijn er 586 mensen met een Corona-besmetting en betreuren we 1 dode in België. De oorzaak is een speciale stam van Corona: Covid 19.

Als je het met het griepvirus (Influenza)  vergelijkt (100 000 Belgen per jaar besmet, circa 3000 doden) lijkt het niet veel. Anderzijds: het covid19 virus is nieuw en dus onvoorspelbaar, er is geen vaccin, en voor oudere en kwetsbare mensen is het risico op overlijden door een pneumonie nog hoger dan bij griep. Omdat het virus zich heel snel kan verspreiden zijn er veel maatregelen genomen door de overheid: scholen geven geen lessen meer, cafés worden gesloten etcetera.  Op die manier probeert men het aantal besmettingen te verspreiden over de tijd. Zo hoopt men  onze gezondheidszorg - die niet voorzien is op plotse toenames van aantal patiënten - te ontlasten.

De artsen en verpleegkundigen van Praktijk Schijnpoort en Stadscare werken verder.  Onze administratieve hulp blijft echter uit veiligheid thuis:  dus we willen u vragen rustig en behulpzaam te zijn in de wachtzaal en de telefonische contacten kort te houden: bel vanuit een rustige plek, zorg voor een goed ontvangst en bereid voor wat je wil vragen.

Op dit moment zijn de richtlijnen voor huisartsen als volgt: voor iedere persoon met hoest, verkoudheid, keelpijn en/of koorts wordt een beleid voorgesteld alsof hij/zij een Corona-infectie heeft.  Dit is niet zo (er zijn nog tal van andere virussen die dezelfde klachten veroorzaken) - echter vanuit het standpunt van volksgezondheid is het veiliger om elke luchtweginfectie te beschouwen als een covid19-infectie tot het tegendeel bewezen is. Niet elke corona-infectie moet hetzelfde behandeld worden. Voor de mensen die milde klachten hebben, nog goed kunnen ademen, voldoende drinken is het in principe voldoende om te voorzien in rust, zelfzorg en paracetamol bij eventuele koorts, keelpijn of hoofdpijn. Het is belangrijk dat ook mensen met lichte symptomen van hoest, keelpijn, verkoudheid en koorts in "zelfisolatie" gaan. Dit wil zeggen blijf thuis, was je handen, hoest in zakdoekjes die je in de vuilbak gooit, hou afstand van je huisgenoten en beperk sociale contacten, vooral kwetsbare mensen moet je zeker mijden. 

Heb je nog vragen?  Er zijn verschillende opties.

  • Er is een centraal nummer voor alle vragen rond Corona: 0800 14 689. De mensen in dit call center van de federale overheid zijn goed op de hoogte van de laatste richtlijnen. Ze nemen veel tijd om vragen te beantwoorden.  Op het einde raden ze altijd aan om naar je huisarts te bellen ;)
  • Elke dag van 12-13u reserveren we voor onze patiënten een belmoment over Corona/covid19: 0468 04 77 52.
  • Langskomen hoeft niet per se;  we kunnen een ziektebriefje opsturen na telefonische raadpleging. Je moet dus wel echt de arts gesproken hebben die beschikt over jouw dossier. Ziektebriefjes vragen per mail is door de Orde niet toegelaten. 

Voor de mensen die een consultatie willen.

  • Mensen zonder hoest, zonder keelpijn, zonder koorts die niet verkouden zijn blijven welkom op de vrije raadpleging of kunnen een afspraak maken via de website
  • Mensen met hoest of keelpijn of koorts bellen best eerst: we geven hen telefonisch een afspraak bij de dokter of verpleegkundige: 0468 23 63 73.

Ga niet te snel naar spoed. Contacteer indien mogelijk altijd eerst de huisarts om te overleggen. 

  • Voor gezonde mensen: ziekenhuisopname via spoed is enkel nodig bij zeer ernstige klachten.  Bijvoorbeeld bloed ophoesten, ernstige kortademigheid in rust, hoge koorts die zeer plots opkomt 3 a 4 dagen na het begin van de luchtweginfectie.    Voor de ziekenhuisopname kunnen we je eventueel testen op de huisartsenpraktijk via een nasopharyngeale swab om zeker te zijn of je het virus hebt.  
  • Voor kwetsbare mensen - dat zijn mensen van boven de  70 jaar en/of patiënten met een chronische ziekte  zoals hartfalen, kanker, diabetes en/of verminderde immuniteit door medicatie):  indien je klachten matig tot ernstig kunnen een reden zijn voor opname via spoed. Bijvoorbeeld koorts daalt slecht na inname paracetamol, kortademigheid bij lichte inspanningen, sterk verminderde eetlust,...
  • Voor levensbedreigende situaties (bewustzijnsverlies, hevig drukkende pijn op de borst, ...) bel je 112

Tot slot nog wat goede raad niet als arts maar als mensen onder mekaar.

  • Help waar je kan: in je gezin, familie of voor de buren.  In plaats van te hamsteren:  vraag aan mekaar of er iets nodig is.  Help oudere mensen met boodschappen.  Wissel materiaal (bv. boeken)  en voeding uit: neem hierbij wel de hygiënische maatregelen in acht.  
  • Vraag hulp als je het nodig hebt:  voor kwetsbare mensen zijn dit moeilijke tijden.  Niet enkel de ziekte maar ook de stress en onzekerheid.  Spreek erover met een vertrouweling:  een zus, broer, nicht, neef, vriend, collega,..  mensen zijn soms begripvoller dan je denkt.  
  • Probeer wanneer het kan te genieten.  Een beetje meer traagheid en autonomie over je tijd kan goed zijn voor de algemene gezondheid.   Minder mensen zullen aan het werk zijn, kinderen zijn thuis.  Een uitstapje naar een park, een openluchtspeeltuin, de Schelde is supergezond.

 

Afspraak maken

Een afspraak maken bij de huisarts doe je bij voorkeur via de online agenda.

Afspraak maken

Je kan ook telefonisch een afspraak maken op het nummer 0468 23 63 73.

Vrije raadpleging

Er is elke dag vrije raadpleging bij de huisarts op volgende uren.

Dag Vrije raadpleging
Maandag 9.00-11.00
Dinsdag 9.00-11.00
Woensdag 9.00-11.00
Donderdag 9.00-11.00
Vrijdag 9.00-11.00

© 2017-2020 Praktijk Schijnpoort powered by backdrop.