Medisch huis

Sinds 1 maart 2024 is Praktijk Schijnpoort een medisch huis en werken we met een forfaitair betalingssysteem. In een forfaitaire praktijk betaalt het ziekenfonds maandelijks een vast bedrag per ingeschreven patiënt aan de praktijk. In onze praktijk omvat het forfait alle raadplegingen van de huisarts en alle verpleegkundige zorgen. Als patiënt van de praktijk hoef je hiervoor dus niet meer te betalen.

Om terecht te kunnen op de praktijk moet je je wel formeel inschrijven door het invullen van een abonnementsformulier. De inschrijving impliceert dat je je engageert om enkel onze huisartsen en verpleegkundigen te raadplegen. Wanneer je een huisarts of verpleegkundige raadpleegt buiten de praktijk ontvang je geen terugbetaling meer van het ziekenfonds. 

Hieronder vind je de antwoorden op een aantal veelgestelde vragen. Neem gerust contact op met de praktijk indien je nog vragen hebt.

In België bestaan er twee betalingssystemen voor huisartsen:

  • de betaling per prestatie. De huisarts wordt vergoed per consultatie. Het ziekenfonds betaalt een deel en de patiënt betaalt het remgeld.
  • de forfaitaire betaling. Binnen dit systeem gaat het medisch huis een contract aan met het ziekenfonds en de patiënt. Op basis van dat contract ontvangt het medisch huis elke maand een vast bedrag (forfait) van het ziekenfonds voor elke ingeschreven patiënt.

Praktijk Schijnpoort is op 1 maart 2024 overgestapt op het systeem met forfaitaire betaling.

Je betaalt niets meer voor een raadpleging of huisbezoek door een huisarts of verpleegkundige van Praktijk Schijnpoort. Ook de thuisverpleegkundige zorg is gratis.

Door in te schrijven engageer je je om steeds Praktijk Schijnpoort te raadplegen wanneer je een huisarts of (thuis)verpleegkundige nodig hebt. Wanneer je binnen de zone van niet-terugbetaling een huisarts of verpleegkundige consulteert die niet verbonden is aan Praktijk Schijnpoort, moet je die zelf betalen, zonder tussenkomst van het ziekenfonds. Onze zone van niet-terugbetaling omvat volgende postcodes: 2000, 2018, 2020, 2030, 2050, 2060 (Antwerpen Stad), 2070 (Zwijndrecht), 2100 (Deurne), 2110 (Wijnegem), 2140 (Borgerhout), 2150 (Borsbeek), 2160 (Wommelgem), 2170 (Merksem), 2180 (Ekeren), 2540 (Hove), 2547 (Lint), 2550 (Kontich), 2600 (Berchem), 2610 (Wilrijk), 2620 (Hemiksem), 2627 (Schelle), 2630 (Aartselaar), 2640 (Mortsel), 2650 (Edegem), 2660 (Hoboken), 2900 (Schoten), 2930 (Brasschaat), 2970 (Schilde).

Daarnaast vragen we ook om de wachtdienst na de uren en in het weekend enkel te gebruiken voor urgenties.

Heb je een dringend medisch probleem buiten onze openingsuren of als je ver van huis bent? Dan kan je uiteraard een andere huisarts (van wacht) raadplegen en betalen wij je het terugbetalingstarief terug.

Neen, de inschrijving is kosteloos. Je moet alleen in orde zijn met je ziekenfondsbijdrage.

Elke patiënt van onze praktijk dient zich in te schrijven via een papieren abonnementsformulier. Je kan dit formulier hier downloaden. Je kan het document ook bij ons in de praktijk opvragen. Je bezorgt het ingevulde formulier terug tijdens je volgende consultatie of steekt het in onze brievenbus. Vanaf de start van onze nieuwe praktijk of nadien, de maand na je inschrijving, betaal je niets meer voor een consultatie of huisbezoek.

Je kan je steeds gratis terug uitschrijven door het invullen van een uitschrijvingsformulier dat je kan vragen in de praktijk. Je kan dit formulier ook hier downloaden. De uitschrijving is administratief in orde vanaf de daaropvolgende maand.

Nee, je bijdrage blijft hetzelfde. Er verandert niets. Het ziekenfonds blijft tussenkomen in de terugbetaling voor specialisten, apotheekkosten, tandartsbezoeken of andere voordelen.

Als je beroep doet op de wachtpost zal daar enkel het remgeld aangerekend worden. De overige kosten worden door onze praktijk rechtstreeks betaald aan de wachtpost.

We rekenen er wel op dat je enkel beroep doet op de wachtpost voor medische urgenties.

Wanneer je ziek bent en niet in staat bent om onze praktijk te raadplegen omdat je ver weg verblijft, betalen wij je de consultatie of het huisbezoek terug (exclusief remgeld). Je betaalt dus de andere arts en bezorgt nadien het ontvangen getuigschrift aan Praktijk Schijnpoort. Wij storten het bedrag terug op je bankrekening.

Wanneer je in het buitenland een arts raadpleegt voorzien we geen terugbetaling en dien je dit zelf te regelen met je ziekenfonds of reisverzekering.


 

Een afspraak maken bij de huisarts of de verpleging doe je bij voorkeur via de online agenda.

Maak een afspraak

Je kan ook telefonisch een afspraak maken op het nummer 0468 23 63 73.

Er is vrije raadpleging op volgende uren. 

DagUurDienst
Dinsdag9:00-11:00Huisarts
Woensdag9:00-11:00Verpleging
Donderdag9:00-11:00Huisarts

Hou er aub rekening mee dat de vrije raadpleging erg druk kan zijn. Om dit te vermijden maak je best een afspraak.